Op dit moment zijn wij gesloten 18 augustus staan we weer uitgerust voor u klaar. Wilt u een reservering of een bestelling aan ons doorgeven dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer 0646136072.Het restaurant

Maurizio Olivieri is in Florence, Italië geboren. Op 13-jarige leeftijd is hij in IJmuiden komen wonen, waar hij zijn vrouw Monica heeft leren kennen. Maurizio heeft altijd al affiniteit gehad met de horeca, maar dit is later pas tot bloei gekomen. Anno 2015 heeft hij de ambitie om zijn eigen restaurant door te geven aan zijn dochter Laura, die graag in de voetsporen van haar vader wil treden. Samen willen ze het restaurant doorzetten en de traditie van het lekkere eten die je in Italië vindt hier in IJmuiden een plaats te geven. Laura, een nieuwe generatie Italiaanse, brengt wel nieuwe ideeën in. Zoals een cocktailkaart. Wat op dit moment een hype is in Italië. Maar ook lekker zittende banken zijn helemaal van nu. De smaak van Italië heeft ze in Italië leren kennen en samen met haar tantes en ooms heeft ze menig gerecht leren klaarmaken wat nu goed uitkomt.

Catering foto's (9 stuks, random gekozen uit de verzameling)

Italiaanse wijnen

Italië is één van de betere wijnproducerende landen van de wereld. Het land heeft mooie wijnen op haar naam staan waar de Italianen erg trost op zijn. Neem de Chianti uit Toscane. Een wijn met een zachte, warme smaak. Je waant je direct in het mooie Italië. Wat dichter bij huis, en bij veel mensen bekend, is de Bardolino en de Valpolicella. De Bardolino is lekker bij vleesgerechten en de Valpolicella, die wat lichter van smaak is, doet het goed bij voorgrrechten en bij de vegetarische gerechten. In Bardolino maken ze ook een heerlijke rosé: de Bardolino chiaretto. Heerlijk bij onze voorgerechten.
Italië heeft ook vele witte wijnen met een frisse, fijne smaak. Lekker in de zomer bij vis en voorgerechten. In onze wijnkelder liggen mooie Italiaanse wijnen uit diverse streken van Italië. Wij hebben wijnen uit o.a. Toscane, Veneto, Sicilië. Er is een wijnkaart met een vast aanbod van mooie wijnen en daarnaast hebben wij een wisselend aanbod van wijnen die met zorg door ons zijn uitgezocht.

Toscane

Geografie

De regio Toscane is het hart van Italië. Gelegen aan de Tyrreense Zee en met de Tosco-Emiliaanse Apennijnen in het achterland kent Toscane aan de kust een zacht zeeklimaat en in het binnenland een typisch bergklimaat. Toscane staat bekend om zijn glooiende akkers en zijn cipressen. Met maar liefst 120 natuurreservaten is het landschap nergens zo mooi als in deze prachtige streek. Toscane heeft een populatie van net onder de 4 miljoen en een landoppervlak iets minder dan de helft van Nederland.

Geschiedenis

Etrurië was nog voor de jaartelling begon een natie met veel vruchtbare grond. De regio Toscane en het noordwesten vam de regio Latium vormden samen dit land. Alhoewel de Etruriers van oudsher rivalen waren van de Romeinen, steunden ze tijdens de Tweede Punische Oorlog tussen de Romeinen en Cartago toch eerstgenoemden. In 90 voor Christus kregen de inwoners van Etrurië dezelfde rechten als Romeinse burgers, waarmee het effectief onderdeel werd van het Romeinse rijk.

De Renaissance

De Italiaanse Renaissance is begonnen in Toscane in de 14e eeuw en steeg tot grootse hoogte in de 15e en 16e eeuw. Het moderne Italiaans kreeg nieuwe vorm en status mede dankzij pioniers als Dante Alighieri, Petrarca, Boccaccio en Machiavelli. Onder leiding van de familie De' Medici, grondleggers van het huidige internationale bankenstelsel, maakte het toenmalige Groothertogdom Toscane een echte bloeitijd door. Het unieke artistieke erfgoed van deze regio bestaat uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, en is in tientallen befaamde musea verzameld, zoals in de Uffizi in Florence. Ook elders ter wereld bevinden zich topstukken, zoals de Mona Lisa in het Louvre in Parijs.

Toscaanse keuken

Toscane is ook bekend om het principe 'divina proportione', een harmonie door eenvoud en terughoudendheid. Dat geldt niet alleen voor de beeldhouwkunst en de architectuur, maar ook voor de lokale specialiteiten. De gerechten zijn compleet, verzorgd, vol van smaak, puur, niet pittig en gemaakt van eenvoudige ingrediënten. Elke Toscaan zal zweren dat je bij hem thuis beter eet dan waar ter wereld dan ook. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het beste brood en de puurste olijfolie extra vièrge uit Toscane komen.

Wijnen

Van de Italiaanse wijnen zijn die uit de wijndistricten Piemonte en Toscane het best en het bekendst. Denk in het geval van Toscane aan Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Morellino di Scansano, of ook de 'superwijnen' Ornellaia, Sassicaisa en Tignanello.

Bekende steden

Pisa: Bekend door zijn scheve toren.
Florence: Bakermat van de Italiaanse renaissance. Een bruisende stad met veel musea en kunstwerken.
Montepulciano:Een middeleeuws plaatsje in de bergen waar men Vino Nobile di Montepulciano maakt.
Carrara: In het gebergte in deze provincie wint men marmer van hoge kwaliteit.
Lucca: Eén van de rijkste steden van Italië. Een muur omsluit de gehele stad.
Grosseto: Hier zijn veel overblijfselen te vinden van de Etruskische beschaving.
Volterra: Een toeristische stad ooit gesticht door de Etrusken. Mede bekend door de Twilight series.
Port Ercole: Wist u dat prinses Juliana hier een vakantievilla had?

Openingstijden (keuken)

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: Gesloten
Donderdag:17:00u - 21:00u
Vrijdag: 17:00u - 21:00u
Zaterdag: 17:00u - 21:00u
Zondag: 17:00u - 21:00u
Catering: 7 dagen per week

Snelle links

Catering
Vacatures
AVG
FAQ
Nieuwsbrief

Contact

Adres: Velserduinweg 161
Postcode:1971ZB IJmuiden
Telefoon:0255 - 53 27 78
Telefoon:06- 54 22 67 58
Mail: monica@damaurizio.nl